Creatieve therapie is een behandelmethode voor volwassenen met psychosociale problemen en psychiatrische stoornissen. Kenmerkend is de inzet van beeldende middelen, zoals teken- en schildertechnieken, houtbewerking, fotografie en werken met stof, klei of steen. Ook wordt drama en of spel veel toegepast. Wanneer je liever begeleid wil worden via gesprekken is dat ook mogelijk.
Creatieve therapie is erop gericht creativiteit in te zetten om problemen onder ogen te zien. Vaak is dat de eerste belangrijke stap tot verwerking, verandering en/of accceptatie om zelf meer richting aan je eigen leven te geven. Het verlangen is om samen met jou de struikelblokken op je levenspad op te ruimen, waardoor groei en ontwikkeling plaats kan vinden.
In de behandeling zijn de opdrachten afgestemd op de vorderingen. Door het stellen van vragen en plaatsen van opmerkingen komt er een proces op gang, dat aansluit bij de hulpvraag, levensfase en draagkracht. Op deze manier wordt er heel praktisch geoefend om bijvoorbeeld angsten aan te gaan en nieuwe vaardigheden aan te leren.
De therapie kan individueel plaatsvinden, maar er kan ook groepsbehandeling, gezin- of relatietherapie worden geboden.